20 Mayıs 2008 Salı

Gazetenin Üretim Aşamaları

Gazete üretimi üç ana aşamada yapılmaktadır.

BASKI ÖNCESİ HAZIRLIK (PREPRESS): Her türlü yazı, fotoğraf ve görsel malzemenin işlenip kullanılması sonucu, manuel olarak veya elektronik ortamda oluşturulan sayfadan kalıp çekimine uygun film veya elektronik dosya elde edilmesine kadar geçen tüm süreci kalıp işlemi dahil kapsar.

BASKI (PRESS/PRINTING): Gazetenin basılma işlemidir. Prepress işlemi sonucu elde edilen kalıplar baskı makinesine bağlanır ve baskı sonucu katlanmış gazete elde edilir.

BASKI SONRASI/PAKETLEME (POSTPRESS/MAILROOM): Baskı makinesinden katlanmış olarak çıkan gazetelerin (varsa ilave ve ticari insertlerinin) dağıtım için uygun duruma getirilme (istifleme/insert/paketleme) aşamasıdır.
Editoryal

Yazı işleri toplantılarında gazeteyi oluşturacak sayfaların genel yapısı belirlenir. Haber ajanslarından gelen haberler, editörlerin yazıları, köşe yazarlarının yazıları, grafikerlerin yaptığı grafikler, karikatüristlerin çizdiği karikatürler ve gazetede yer alacak ilanların ilavesi ile masa üstü yayıncılıkla ilgili yazılımlar kullanılarak sayfa sekreterleri tarafından gazete elektronik ortamda hazırlanır.

Baskı Öncesi (PrePress)

Yazı işlerinde hazırlanan elektronik ortamdaki gazete sayfalarına ait elektronik ortamdaki bilginin baskı makinesi yardımıyla kağıda aktarılması için sırasıyla ilk önce filme sonra kalıba ya da direkt olarak kalıba aktarılması gerekmektedir. Gazetelerin editorial merkezlerinin bulunduğu binalardan bu bilgi aynı anda eşzamanlı olarak tüm baskı tesislerine uydu veya karasal kiralık telekom hatları üzerinden gönderilmektedir.

Resim

Gazete sayfaları gönderildiği baskı tesislerinde film çıkış veya direkt kalıba çıkış alınarak, hangi baskı makinesinde basılacaksa, o baskı makinesinde kullanıma uygun ebatta kalıplar hazırlanmaktadır.
Resim


Gazete üretiminin temel aşamalarındaki bu ana süreçler, kullanılan teknoloji ve otomasyona bağlı olarak, işletmelerde farklılık gösterebilmektedir.

CTP (Computer to Plate)

Bilgisayardan kalıba pozlama işlemi digital dosyanın direkt olarak kalıba pozlanması işlemidir. Alışılmış film sisteminden CTP sistemine geçişin avantajları aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

*Hız, diğer bir deyişle zaman tasarrufu
*Daha az üretim aşamaları, daha az hata
*Personel tasarrufu
*Daha iyi register ve mürekkep dengesinden ötürü, baskı sırasında daha az başlangıç bozuğu
*Daha çevreci bir üretimi başarılır kılması
*İş akışında verimliliğin artması
*Editoryal değişikliklerde esneklik kazanılması
*Aynı baskı makinesi üzerinde aynı anda hem konvansiyonel hem de ctp kalıpların kullanılabilirliği
*Daha keskin ve temiz bir dot kalitesi
*Aynı ctp cihazı üzerinde farklı ebatlardaki kalıplara pozlama yapabilme esnekliği

Resim

Genel olarak CTP sistemleri görülebilir ışık ( violet veya green ) - veya termal laser kullanan sistemler olmak üzere iki gruba ayrılır. Bu sistemlerde kullanılan kalıplar farklı özelliklere sahiptir.
Termal laser kullanan sistemlerin en büyük avantajı kalıpların gün ışığından etkilenmemesidir. Genel olarak ticari matbaalar termal sistemleri tercih etmektedirler. Görülebilir ışıklı laser kullanan sistemlerin en büyük avantajı hızlı olmasıdır. Banyosunda daha az aşama bulunmasıdır. Dolayısıyla kalıp tüketiminin fazla olduğu gazete basım sektörü bu sınıfa giren ctp cihazlarını tercih etmektedir. Bu tip ctp cihazlarında silver ve photopolimer ve hibrit kalıplar olmak üzere üç tip kalıp kullanılabilir. Ancak hibrit kalıplar çok fazla kimyasal kullanımı gerektirdiği için dezavantajlıdır. Kullanılan kalıp tipine göre kalıp banyo makinesinin özellikleri ve kullanılan kimyasallar farklılaşmaktadır. Bununla birlikte üreticiden üreticiye işlemler ve kullanılan kimyasallar da farklılaşmaktadır. Kullanıcılar kalıp üreticisi olan firmanın ürettiği kimyasalları kalıp banyo işleminde kullanmak zorundadır. Kullanılan ctp kalıp ve kimyasalları hala konvansiyonel kalıp ve kimyasallarından pahalıdır.

Aşağıda bulunan şemada visible ve termal kalıplara ait banyo prosesleri arasındaki farklar görülmektedir.
ResimAyrıca termal sistemlerin enerji tüketimi visible light sistemlerle kıyaslandığında çok daha yüksektir.
Günümüzde bazı üreticilerde violet laser ( blue laser) diod kullanan ctp sistemleri de bulunmaktadır. Blue laser ilk önce DVD playerlarda kullanılmıştır. Fiyat avantajı sebebiyle bugün ctp cihazlarında da tercih edilmektedir.

Resim
Baskı (Press/Printing)

Günümüz gazetelerinde en yaygın olarak kullanılan baskı yöntemi lithograpy(offset) dir. Baskıda kullanılan kalıpların yüzeyi kimyasal olarak farklı iki alana sahiptir. Bunlar imajsız ve imajlı alanlardır. Bu baskı yönteminde hazne suyu imajsız alanı ıslatırken mürekkepte imajlı alanını ıslatır. Hazne suyunun kalıptaki mürekkebi yıkayabilmesi onun deterjan özelliği ile ilgilidir.

Resim

Kalıptaki mürekkep, blanket silindirine oradan da kağıda geçer ve böylece baskı yapılmış olur.


Planlanmış sayfa planına göre makine kontrol sisteminde sayfaların yer alışları (imposition) makine kontrol sistemi yardımıyla baskı operatorleri tarafından programlanır. Bu sayfa düzenine ilişkin olarak makineye uygun kağıtlar çekilir.

Resim

Bunu takiben baskı başlamadan önce makinenin bu baskıya göre olan katlama, mürekkep, su sistemi kontrolu ve bunun gibi ayarlar yapılır. Prepress bölümü tarafından üretilen kalıplar baskı makinesinin kazanları üzerinde daha önceden programlanmış yerlerine baskı elemanları tarafından takılır. Tüm sayfalar tamamlandıktan sonra baskıya başlanır.
Resim
Mailroom
Baskı işlemi sırasında baskı makinesinde özel bir taşıyıcı konveyor ile toplanan gazeteler mailrooma gönderilir. Mailroom'da gazeteler otomatik olarak sayılır, istiflenir, paketlenir ve etiketlenir, dağıtıma hazır hale gelir. Baskısı yapılan yayınlar eğer içlerine insert atılacaksa roll olarak isimlendirilen gazeteyi toplamaya ve üzerinde biriktirmeye yarayan büyük tamburlara sarılır.

Resim

Daha sonra sarılmış gazeteler Müller Martini Newsliner sisteminde insertleri gazete içine atılır. DPC İstanbul Tesisinde 4 adet Newsliner sistemi bulunmaktadır. Her bir Newsliner sisteminin nominal hızı 40.000 adet/saat'tir. Her Newsliner'da 5 adet besleyici bulunmaktadır. Newsliner'lara gazeteleri ve de insertleri besleyici olarak adlandırılan istasyonlardan yapılır. Bunların biri ana gazeteyi diğer 4'ü ise insertleri beslemek amacı ile kullanılır.

Tesis tam kapasite çalıştığında saatte maksimum 1.280.000 adet insert 160.000 adet gazete içine atılabilmektedir.
Kalite Kontrol

Üretim sırasında veya üretimi takiben baskısı yapılan yayınların kalite problemleri kontrol edilir. Üretimi tamamlanmış yayınlara ait bir müşteri şikayeti varsa incelenip raporlanır. Bölge DPC Tesislerinde üretimi yapılmış yayınların rastgele alınmış örnekleri incelenerek, eğer varsa kalite problemleri raporlanmaktadır.

Üretimde kullanılan kağıt, mürekkep, baskı kimyasalları ve diğer baskı malzemelerinin üretim için uygunluğu kontrol edilir ve raporlanır. Gerektiğinde ilgili laboratuvarlarda örnekler teste gönderilir. Laboratuarlardan gelen raporlar değerlendirilir.

Rotatif Ofset Baskı Makinelerinin Ana Üniteleri

Baskı üniteleri

İki yan duvarın iç kısmına yerleştirilmiş olan kalıp ve kauçuk kazanları ve bunlara bağlı mürekkep-su merdane topluluklarından oluşur. Bazı baskı üniteleri dikey bir kibrit kutusu biçiminde olurken, bazıları köprü şeklindedir. Her bir ünite asgari iki, azami dört renk baskı yapar. Bu makinelerde baskı ünitelerinden bir çoğu yan yana dizilidir ve gergi ünitesinden gelen kâğıtlar sıra ile bu baskı ünitelerinde ön ve arka yüzleri basılarak geçerler. Kauçuklar, kazana iki kenarından gerilerek takılır. Böylece yüksek hızda dönen kauçuk kazanı düzgün baskı yapar. Kauçuk kazanlar, kızaklar üzerinde hareket ederler.

Gazeteler artık el boyamıyor

Uzun uzun gazete okuyanların karşılaştığı en büyük problemlerden biri olan el boyama problemi coldset teknolojisi sayesinde ortadan kalkmış bulunmaktadır. Günümüzde uygulanmaya başlanan bu baskı yöntemi ülkemizde de kullanılmaktadır. Böylece okuyucular keyifle gazete sayfaları arasında gezinebilmektedirler.

1 Mayıs 2008 Perşembe

Güçlü Matbaa Malzemeleri

Konvonsiyonel Kalıplar

Firmamızca VPS-E tipi orta tirajlı baskı adedinde (80-100 bin) Fujifilm matbaa kalıpları satılmaktadır. Fujifilm kalıp üretiminde mükemmele ulaşma yolunda multigren teknolojisini geliştirmiştir. Bu teknolojinin sağladığı faydalar aşağıdaki noktalarda toplanmaktadır.

Olağanüstü baskı verimliliği
Etkili Ton Üretimi
Ekonomik mürekkep/su dengesi

VPS-E tipi matbaa kalıplarının öne çıkan artıları şöyle sıralanabilir.

Vakumlama zamanı

Yüzeyinde barındırdığı matt spray adlı bir aktif madde ile vakumlama anında film ve kalıp arasındaki havanın çabucak çıkışını sağlar. Bu reaksiyon vakumlama zamanını beklenmedik şekilde kısaltır. Bu madde su ve banyo içinde çözülebilir olduğundan baskı kalitesine yansıyan bir etkisi yoktur.

Mürekkep dengesi

Yapılan testler sonucunda eş zamanlı mürekkep, su ve kağıt beslemesi ile denge çabuk kurulup, başlangıç maliyeti düşürülmektedir.

Kalıp rengi ve kontrast

Her kalıbın kendi kaplanan rengi kullanıcısı tarafından tanınabilirliğini sağlamaktadır. Kontrast değeri işin bulunduğu ve bulunmadığı alanlardaki kontrasta etki eder. VPS-E�nin iki alanı içerisindeki farkının yüksek olması kalıpların kolayca muayene edilmesini sağlar.

Bu özellikler dışında kalıbın duyarlılık ölçüleri çok hızlı, toplam pozlama süresi kısa, baskıda işin olmadığı bölgede kendini temizlemesi çabuk ve su-mürekkep dengesini kurmada da üstün bir performans sergilemektedir.

CTP Kalıpları

Fujifilm Brillia serisi CTP kalıpları günümüz kalıp çıkış makinalarının ihityacına uygun olarak photopolymer ve thermal tarzda üretilmektedir. CTP kalıp çeşitleri aşağıdaki gibidir.

Kalıp Tipi

Türü

Uygulama Alanı

Lazer

Tiraj

LP-NN

Photopolymer Neg.

Gazete

Argon 488 nm

300.000 veya FD-YAG 532 nm

LP-NS

Photopolymer Neg.

Ticari

Argon 488 nm

200.000 veya FD-YAG 532 nm

LH-NI

Thermal Neg.

Ticari

Infrared 830 nm

300.000

LH-PI

Thermal Neg.

Ticari

Infrared 830 nm

200.000

LP-NN

Fujifilm�in var olan üstün teknolojisi ile ideal su-mürekkep dengesi kurulmaktadır. Banyolaması çok kolay olup herhangi bir photopolymer banyo makinesi ile netice alınabilmektedir.

LP-NS

Internal-drum yapısındaki makinalarda görülen lazer yansımasından oluşan alev etkisi düşürülmüştür. Bu netice, pozlama enlemini ve imaj kalitesini geliştirip, imajın bulunduğu noktada kimyasala karşı direncini kuvvetlendirir.

LH-NI

Daha geniş sıcaklık enlemi, geliştirilmiş banyolama kapasitesi, ve daha iyi performans sağlar. Kalıbın banyolamasından sonra post-baking ile tiraj adedi 1 milyonu geçmektedir.

LH-PI

Banyolamadan önce ön ısıtma gerektirmeyen ilk thermal kalıplardandır. Ayrıca, mükemmel kimyasal dayanıklılığı ve UV ink�e olan toleransı ile post-baking de gerektirmez.

Matbaa Filmleri

Firmamızca Fujifilm�in en son geliştirip ürettiği HQ sistem yüksek kalitedeki filmleri satılmaktadır.
Bu sistemin yeni ve geliştirilmiş yapısı şu noktalarda benzerlerinden farklılaşmaktadır:

Sıradışı ton kopyalaması
Sıkı ve keskin nokta yapısı
Mükemmel lineer yapı
Yüksek densite değerlerinden nokta ve zemin eldesi
İçerdiği kimyasal yapısı ile banyonun sağlamlığı

Bu sayede 4. jenerasyon filmler ile en yüksek kalite ve en verimli ekonomi/ekoloji dengesinde film üretilmektedir.

CTF Film Çıkış
Sistemleri

Tarayıcılar

Workflow
(Software)

CTP Kalıp Çıkış
Sistemleri

Dijital ve Analog
Prova Sistemleri

Luxel F 9000

C.550Lanovia

Celebra NT RIP

Luxel P.9600 CTP

Pictro Proof (Digital Prova)

Luxel F 4080

Celsis 6250 Casc

Luxel T.6000 CTP

Final Proof 5600

Luxsetter 5600

Luxel T.9000 CTP

Color-Art System (Analog Prova)

Fine Scan 2750

GÜÇLÜ Matbaa Malzemeleri’ni 1987 yılının Mart ayında Ankara’da kurduk.
Matbaacılık sektörüne hizmet etmeyi kendimize amaç olarak seçtik.

Sektöre yabancı değildik. Başta dürüstlüğü kendimize ilke edindik.
Araştırmacı bir yaklaşımın hem bizim hem de müşterilerimizin ihtiyaçlarını
en üst düzeyde karşılayacağını bildiğimizden, bir dakika yerimizde durmadık.
Dünyanın en kaliteli makina ve malzemelerini portföyümüze aldık ve
müşterilerimize bunları en uygun koşullarda sunduk.

Sektördeki 19. yılımızı tamamladığımızda, içimizde sadece gurur olduğunu görüyoruz.
En iyiyi sunmanın… Müşterilerimizle aramızda oluşan dostluk ve güven ortamının…
Bilgi birikimimizin müşterilerimizin üretimlerine yansımasının…

Bugüne kadar bizimle olan herkese teşekkür ederiz.
Bundan sonra birlikte çalışacağımız herkesi de
aynı heyecanla bekliyor olacağız.

Birlikte nice senelere…

Fehmi BAYRAM - Fuat BAYRAM

Güleryüz Sanayi Sitesi
33. Cadde No: 51 İvedik ANKARA
Tel: (0.312) 395 84 60 (pbx)- 394 40 80 (pbx)
Faks: (0.312) 395 84 62
e-mail: guclu@guclumalzeme.com.tr

Eral Teknik Serigrafi ve Tampon Baskı Mürekkepleri

Eral Teknik — Serigrafi ve Tampon Baskı Mürekkepleri, Foto Emülsiyonlar, Serigrafi İpekleri, Rakle Lastikleri, Serigrafi Baskı Makinaları, Tampon Baskı Makinaları, Hotmelt, Marabu, Ulano, Sefar, Theime, Apolan, Rohm and Hass, Leuenberger

BOSTANCI YOLU, KEYAP ÇARŞI No: 68/A YUKARI DUDULLU, ÜMRANİYE
ISTANBUL
TEL: 0216 364 40 45 Pbx
FAX: 0216 364 40 15
E-MAIL: eralteknik@isbank.net.tr