17 Nisan 2008 Perşembe

CPU cache'nizi kullanmıyor olabilirsiniz!!!

WinXP nin orjinal kurulumunda registry'de çok büyük bir eksiklikle birlikte gelmektedi.

Sanırım bu eksikliğin deneyimli kullanıcılar farkındadır ve yapılması gerekenin de bilincindedir. Fakat farkında olmayan kullanıcılar için aşağıda anlatacağım yöntemle işlemci cache'nin windowsa tanıtılması, performansınıza çok büyük oranda katkı sağlayacaktır.

Günümüzde artık işlemcilerin bir çoğu 256K veya üzeri cache ile birlikte gelmekte. Gerek normal kullanımda, gerekse oyunlarda vede film izlerken yada surf sırasında ve ayrıca program geçişlerinde, image yada video editing programları kullanırken windowsun aslında performansınızı katlamak için sadece küçük bir regedit değişikliğine ihtiyacı olabilir.

Örnek: Amd AthlonXP serisi işlemcilerin cache'si (second level ) : 512K'dır.

Windowsun algılamadığı bu cache'yi windowsa tanıtalım.

1.Başlat ---> Çalıştır ---> Regedit ---> komutları ile regediti açıyoruz.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management

isimli anahtara geliyor ve aşağıdaki örnekte olduğu gibi işlemci cachemizi '' secondleveldatacache '' isimli anahtarı çift tıklatıp, açarak


256K için = 100
512K için = 200
1024K için = 400




olacak şekilde ayarlayıp tamam deyip, regediti de kapatıyoruz. Şimdi sisteminizi yeniden başlatma ve performansınızdaki farkedilir artışı izleme zamanı. Lütfen Dikkatli uygulayın ve işlemcinizin seconlevelcache'sini bilmiyorsanız önce araştırın, sonra uygulayın.

Hiç yorum yok: