12 Nisan 2008 Cumartesi

Ofset Mürekkepleri

Bir mürekkebin ofset mürekkebi olarak vasıflandırılması için belli bir akışkanlık özellinde olması gerekir.Mürekkebin akışkanlık özelliklerini anlatmak için genellikle Tiksotropi ve Yapışkanlık terimleri kullanılır.

Durgun haldeki ofset mürekkebi çok kalın olmasına rağmen karıştırılınca akmaya başlar.Mürekkep karıştırıldıktan sonra kendi haline bırakılırsa bir müddet sonra yeniden kalınlaştığı görülür.”Tiksotropi” mürekkebin bu özelliğine verilen addır.

Yapışkanlık ise mürekkebin ayrılmaya karşı gösterdiği direnç olarak tarif edilir.Mürekkebin hazneden çıkıp merdaneler vasıtasıyla kalıba oradan da kauçuğa ve son olarak baskı yüzeyine transferinin sağlanması için mürekkep tabakasının her bir merdanede ortasından bölünmesi lazımdır.Bu olayı sağlayan mürekkebin yapışkanlık dediğimiz özelliğidir.

Yapı olarak,bir ofset mürekkebi renk veren maddenin bağlayıcı içinde birleşik halidir.Renk veren madde dediğimiz pigment mürekkebe rengini vermesinin yanında basılan mürekkep filminin transparan veya örtücü oluşunu da tayin eder.Bağlayıcı ise hem renk veren maddeyi taşır hem de mürekkebin merdanelerde yayılmasını ve kalıba muntazam bir şekilde transferini sağlar.Fakat bağlayıcının görevi burada bitmemektedir.Kağıda transfer olan mürekkep tabakası içindeki renk veren maddenin kağıt yüzeyine tutulabilmesi için,sıvı durumda olan bağlayıcının katı duruma geçmesi gerekmektedir.Koruma dediğimiz bu olay mürekkep tabakasının kauçuktan kağıda transfer olmasıyla başlamaktadır.O anda bağlayıcının bir kısmı kağıt tarafından emilir ki bu olaya “Yerleşme” denir ve daha sonra kağıt üzerindeki mürekkep filmi havanın oksijenini alarak,yapısındaki bileşenleri ile birlikte nemden kurumaya başlar.
-Özlü mürekkeplerdir,
-Renkleri çok kuvvetlidir,
-Suyun tesiriyle rengini kaybetmez,
-Çatlatmaz,
-Aşındırıcı değildir.
Ofset mürekkebinin diğer mürekkeplerden en önemli farkı su ile birlikte çalışmak zorunda oluşuşudur.Bu yüzden ofset mürekkebinin suya karşı davranışının tam bir uyum içinde olması gereklidir.Baskıya geçtikten bir müddet sonra su-mürekkep dengesi oluşmalıdır.İyi bir ofset mürekkebi baskı anında %10-20 oranında suyu bünyesine alır.Fakat bu miktar sabit tutulmazsa,mürekkep bünyesine devamlı su alırsa bu denge bozulur ve bunun sonucunda ton tutma,kirlenme ve çürüme gibi mürekkepten kaynaklanan baskı problemleri ortaya çıkar.
Mürekkep seçimi yada yanlış kullanımlardan dolayı oluşabilecek problemlerle karşılaşılması olası bir ihtimaldir.Bu durumlarda baskıdan sorumlu kişinin bazı basit noktaları gözden kaçırmaması gerekir:

1) Mürekkepler bilindiği üzere DIN-KODAK ya da Avrupa skala gibi standartlarda üretilmektedir.Her skalanın kendine göre renk şiddeti farklıdır.Bu farkı doğuran üretici firmaların kullanmış oldukları katkı maddeleri ve pigmentlerden kaynaklanmaktadır.Bu durum göz önüne alınırsa,özellikle trikromi baskılarda baskıya hangi marka mürekkeple giriliyorsa aynı markanın trikromi serisi kullanılmasına dikkat edilmelidir.Aksi halde her marka mürekkebin kuruma süresi ve renk şiddeti farklı olacağından baskı bitiminde basılan işin orjinale uygun olması söz konusu olamaz.

2) Ofset mürekkepleri üretimleri sırasında su ile temas halinde olacakları göz önüne alınarak suya karşı dayanıklı olacak şekilde imal edilirler yani mürekkep ideal oranlarda suyla temas ettiğinde çürüme yapmaz.Bu yüzden Tipo baskı için üretilmiş bir mürekkep ofset baskıda kullanılmamalıdır.Çünkü Tipo baskı mürekkepleri,ofset baskı mürekkeplerine oranla viskozitesi yüksektir ve suya dayanıklı değildirler.

3) Bu faktörlerin yanı sıra mürekkepler kuruma özelliklerine göre bazı kodlarla belirtildiği üzere kuruma zamanları faklı üretilirler.Kodları farklı mürekkep serileri ve bu kodların ifadeleri şöyledir:

Sheet fed(tabaka)Ofset Rapida 7000
Çabuk emilip kuruyan sürtünme dayanıklılığı ve nokta değeri iyi olan tüm tabaka ofset makinelerinde ve özellikle çok hızlı makinelerde kullanımı uygun bir seridir.Tabaka ofset baskısında kullanılan mürekkeplerdir.Bu mürekkepler her türlü grmaj ve emici olan-olmayan özellikteki kağıt ve kartonların üzerlerine çok renkli kaliteli baskılar gerçekleştirilebilir.Cold-Set ve Heat-set mürekkeplere göre daha yaygın kullanılırlar.

Rapida 7777
Tüm tabaka ofset makinelerinde her çeşit kağıt ve kartona yapılan baskılara uygun ve sürtünme dayanımına sahip bir seridir.

Alphacard Ofset Mürekkepleri 7007
Mükemmel sürtünme dayanıklılığı,çok hızlı oksidatif kurumaya sahip özellikle mat sıvanmış kağıtlar,farklı karton kaliteleri ve ağır gramajlı kuşelerin baskısında mükemmel sonuç veren tüm tabaka ofset makinelerine uygun bir seridir.

Alpha Temp Ofset Mürekkepleri
Tüm kuşe,mat kuşe kağıt,sıvanmış ve sıvanmamış kartonlarda kullanılır.Sadece makinenin merdane grubunu yıkamak yeterlidir.Mürekkep haznede 12 saat kurumadan kalabilir.Çabuk kurur,çok kısa zamanda sonraki baskı ve işlemlere geçişi sağlar.

Reflecta 8020
Özellikle yüksek hızda çalışan çok renkli makinelerde kullanıma uygun,haznede kurumayan,baskı altı üzerinde çabuk kuruyan,çok yüksek parlaklık ve renk şiddetine sahip,her çeşit kağıda uygun bir seridir.
Rotasyon Ofset Baskı Mürekkepleri
Sadece çok emici gevşek gazete kağıdı tarafından emilerek kuruyan baskı mürekkepleridir.

Folyo serisi 4060
Folyo ve emici olmayan yüzeye sahip,baskı altı malzemelerinin basılmasında kullanılan,oksidatif olarak çok hızlı kuruyan bir seridir.

Heat-Set Mürekkepler
Bu mürekkepler pürüzsüz yüzeyli ve emiciliği az olan kuşe kağıtların üzerine baskı yapılırken kullanılır ancak bu tür kağıtlara bu tür mürekkeplerle baskı gerçekleştirilirken web ofset baskı makinelerinde kurutma fırını,soğutma istasyonu ünitelerine ihtiyaç vardır.Bu mürekkeplerde solventler yoktur.

Cold-Set Mürekkepler
Pürüzlü yüzeyli gazete kağıtlarının baskısında kullanılırlar.Web ofset baskı sisteminde Cold-set mürekkepler nüfuz ederek kururlar.Mürekkebin içerisindeki yağlar emici özellikteki kağıt tarafından emilir ve kuruma gerçekleşir.

Karbon mürekkepleri K
Herhangi bir ısıtıcıya ihtiyaç göstermeden yumuşak ve kolay çalışan,kağıt üzerinde çok uzun süre kurumayan,kolay kopya verebilen bir seridir.
Şeyda Özdemir
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 96
Kayıt: Sal Ağu 22, 2006 9:20 pm
Konum: ANKARA

Hiç yorum yok: