29 Mart 2008 Cumartesi

Dünya Prömiyeri: PM 52 10 P

Heidelberg, sektörde gün geçtikçe artan bir büyüme trendinde olan 35x50 cm ebadı için dünyanın ilk on renkli baskı makinesi olan Speedmaster SM 52_10_P’yi geliştirdi. Ön/arka baskı özelliği bulunan Speedmaster SM 52_10_P’nin sekiz renkli versiyonu ilk kez Drupa 2004’te gösterilmişti.
{mosimage}
Speedmaster SM 52_10_P ile ticari matbaalar tek geçişte tabakanın her iki yüzüne baskı yapmanın yanısıra özel renkleri veya lakı da bu tek geçişte her iki yüze uygulayabilme esnekliğine ve üretim verimliliğine kavuşacaktır. Basılan ürünün korunması ve baskı sonrası aşamaya geçişi hızlandırması açısından tercih edilen vernik uygulaması ise SM 52_10_P ile son derece kolay olmaktadır. Sonuç olarak “SM 52_10_P, sık iş değişimi yaşayan ve düşük tirajlarla çalışan matbaalar için ideal bir çözümdür.”

Heidelberg, 35x50 cm ebadındaki çok üniteli ve ön/arka baskı yapabilen makineleri ile ticari matbaaların endüstriyel üretime geçmelerini sağlayan bir kapı açtı. Kısa üretim süreleri, arttırılmış esneklik ve maksimum verimlilik bu makineye yatırım yapan matbaacılar için yeni pazar fırsatları yaratmalarının yanısıra büyük bir rekabetçi avantaj sağlamaktadır. 2006 yılının son çeyreğinde satışa sunulacak olan 10 renkli Speedmaster SM 52_10 P, 2005 yılından bu yana Almanya’nın Stuttgart kentinde bulunan Kohlhammer Matbaası tarafından test edilmektedir. Matbaanın Genel Müdürü Steffen Franzisi görüşlerini şu şekilde paylaştı, “Makine kurulduktan bir ay sonra SM 52_10P’de bir milyon baskıya ulaştık. İki vardiya halindeki çalışmamızda tek yüzde 4 ve diğer yüzde 6 renk bulunan kapaklar, broşürler ve föyler ürettik. Normal bir günde tirajı 3000 ila 5000 civarında değişen 15’in üzerinde yüksek kalitedeki işi tamamlayabiliyoruz. En şaşıtıcı tarafı ise çok düşük tirajlarda dahi kısa hazırlık süresi ve problemsiz baskı sayesinde yüksek verimlilik sağlayabilmemizdir. Bir vardiyada tamamlayabildiğimiz işleri artık yarı sürede bitirebiliyoruz.”
{mosimage}
En üst kalitede ön/arka baskı

Speedmaster SM 52_10’da tabaka çevirme sistemi dördüncü veya beşinci baskı ünitesinden sonra takılabilmektedir. Çok üniteli baskı makinelerinde hayati bir önem taşıyan tabaka transfer sistemi Drupa 2004 sonrasında tamamen elden geçirildiğinden çok sayıda değişiklik yapıldı. Bu değişiklikler arasında bulunan mürekkep tutmayan Transfer Jacket Plus transfer silindir ceketi ve tabaka çevirme sisteminden sonraki baskı silindirlerine takılan Perfect Jacket Plus, tabakanın her iki yüzünde mükemmel baskıyı garanti etmektedir. Çapı küçültülen ve Transfer Jacket Plus bulunan tabaka çevirme tamburu izsiz tabaka çevirme sağlamaktadır. Kapalı tabaka yönlendirme plakaları ve transfer silindirleri ise problemsiz tabaka transferi sunmaktadır. Çıkış ünitesinde bulunan tabaka frenindeki orta emici bant, hava panelleri ile değiştirilerek tabakanın hava yastığı üzerinde transfer edilmesine imkan tanımaktadır. Böylelikle tabakanın hem ön yüzünde hem de arka yüzünde maksimum baskı alanı kullanılabilmektedir. Hem tek yüze baskı hem de ön/arka baskıda 13.000’lik maksimum hıza çıkabilen SM 52_10P’de bulunan mürekkep ünitesi ısı kontrol sistemi yüksek kalitedeki baskının yüksek tirajlarda dahi sürekliliğini sağlamaktadır.

Kalitesi kanıtlanmış küçük ebat baskı makinesi

95’ten bu yana yaklaşık 24.000 adet baskı ünitesinin kurulduğu SM 52, 96’dan itibaren yüksek çıkış ve mürekkep ünitesi ısı kontrol sistemi ve 98’den itibaren UV konfigürasyonlu olarak sipariş edilebilmektedir. 2000 yılındaki uzun ve yüksek çıkış ve lak sistemli makine 2002’de dahili şekilli kesim sistemi ile bir ilke imza attı. Makinenin son baskı ünitesinden sonra yer alan şekilli kesim ünitesi sayesinde SM 52’de baskı, şekilli kesim, perforaj ve pilyaj işlemlerini tek geçişte yapmak mümkün olabilmektedir. Endüstriyel üretim yapan matbaalar SM 52’yi, düşük tirajların kazançlı şekilde üretilebilmesini sağladığından, büyük ebatlı baskı için değerli bir destek olarak tanımlamaktadır. Diğer yandan küçük ve orta ebatlı ticari matbaalar SM 52’yi çok geniş bir ürün yelpazesini işleyebilen ve matbaada bulunması gereken standart bir makine olarak görmektedir.

Hiç yorum yok: