29 Mart 2008 Cumartesi

Heidelberg'ten Yeni Teknolojiler

Heidelberg Ön/Arka Baskı Teknolojisi

Heidelberg ön/arka baskı teknolojisinde maksimum kalite ve verimlilik için uzun yılların tecrübesini yeni teknik gelişmelerle harmanlamaktadır.

Sık iş değişimlerinin yaşandığı kısa ve orta tirajlı işlerde hızlı ve esnek çalışma için güvenli ve sabit üretim ön şarttır. Ön/arka baskı teknolojisinde ise zar inceliğinde kağıttan kartona ve hatta plastik malzemelere kadar uzanan geniş bir ürün yelpazesinin problemsiz olarak makineden geçirilmesi ve tabakanın her iki yüzünde aynı yüksek kaliteye ulaşılabilmesi hayati bir konudur.

Perfektör (ön/arka baskı) sistemi bulunan makinelerde, tek yüze baskı yapan makinelere oranla daha yüksek verimlilik ve mükemmel baskı kalitesi elde edilmesini sağlayan üç faktör bulunmaktadır;

* Yüksek register hassasiyeti bulunan güvenli tabaka transferi
* Yenilikçi ve teknolojik, mürekkep tutmayan silindir ceketleri
* Yüksek seviyede otomasyon

Hassas ve Doğru Ön/Arka Baskı Verimliliği Artırmaktadır

Tabaka çevirme aparatının ana görevleri arasında, tabaka akışını bozmadan ve tabakaya herhangi bir zarar vermeden tek tarafı basılmış olan tabakayı mümkün olduğunca hassas ve hızlı şekilde çevirmek yer almaktadır. Baskı üniteleri sıra halinde dizilmiş olan baskı makinelerinin çoğunluğunda tabakanın etek kısmının makaslar tarafından yakalanması prensibi bulunmaktadır.

Diğer yandan Heidelberg, son 30 yıldır kendi geliştirdiği patentli “Kıskaç makaslar” prensibini kullanmaktadır. Bu patentli ve teknolojik makaslar gerek tek yüze baskıda gerekse de ön/arka baskıda sürekli olarak mükemmel tabaka transferi sağlamaktadır. Kıskaç makaslar, tabakaya yansıyan gücün etkisini minimize ederken tabakanın sürekli olarak aynı gergi ile tutulmasını ve maksimum hassasiyetle transferini gerçekleştirmektedir. Sonuç ise mükemmel register hassasiyeti olmaktadır.

Saatte 15.000 tabakalık baskıyı gerçekleştirebilen ön/arka baskı sistemli Heidelberg baskı makinelerinin verimliliğinde önemli rol oynayan bir diğer teknoloji ise çok daha yüksek üretim kapasitesi oluşturan ve Heidelberg tarafından geliştirilen “üç tamburlu tabaka çevirme” sistemidir. Mükemmel register hassasiyeti sunan sistemde bir transfer tamburu, bir saklama tamburu ve bir çevirici tambur bulunmaktadır. Heidelberg, eksantrik döner emicilerin bulunduğu saklama tamburu ve kıskaç makas sistemini kullanan çapı azaltılmış çevirici tambur ile en yüksek hızlarda dahi rakipsiz register hassasiyeti, sunmaktadır.

Üç Tamburlu Tabaka Çevirme Sistemi

Speedmaster CD 74’de saklama tamburunun önünde bulunan çift çaplı transfer silindiri ile, başarılı üç tamburlu tabaka çevirme sistemi bir adım daha geliştirildi. Silindir tabakayı, tabaka çevirme aparatının önündeki son baskı silindirinden almaktadır. Transfer tamburalarının malzemenin kalınlığına veya inceliğine göre açılıp kapanması, kalın malzemelerde büyük avantaj sağlarken her türlü malzeme için mükemmel tabaka transferi garantilenebilmektedir.

{mosimage}

Saklama tamburunda bulunan döner emici sistem, tabakayı mükemmel şekilde gerip hizalayarak en yüksek seviyede register hassasiyeti sağlamaktadır. Saklama tamburu ise en kalın malzemelerde dahi tüm tabakada eşit emiş uygulanmasını sağlamakta ve bu sayede tabakalarda dalgalanmaları engelleyebilmektedir. Sonuç olarak tabaka makas kısmından güvenli şekilde saklama tamburunda tutulabilmekte ve Heidelberg ön/arka baskı teknolojisi mükemmel register hassasiyetini sunabilmektedir.

Saklama tamburundan sonra yer alan kıskaç makaslı eksantrik şekilli tek çaplı çevirici tambur ise tek makas kapama hareketi ile tabakayı çevirdikten sonra tabakayı takip eden baskı ünitesine iletmektedir.

Heidelberg ön/arka baskı sistemli makinelerde tek yüze baskı yapıldığında da, ön/arka baskı sistemi bulunmayan makinelerdeki yüksek baskı kalitesi ve verimliliği elde edilmektedir. Prinect CP2000 Center makine kontrol sistemi aracılığıyla makine kolaylıkla ön/arka baskıdan tek yüze baskıya geçirilebilmektedir.

Mürekkep Tutmayan Transfer Silindiri Yüzeyi Sayesinde Yüksek Kalite

Silindir yüzeyleri, yüksek baskı kalitesi ve makinenin verimliliği için hayati bir konudur. Transfer silindirine sürtünmüş mürekkep, tabakanın basılmış yüzeyini kirletebilir, silindirin yüzeyinde yapılması gereken temizlik işlemlerini artırabilir ve bu nedenden dolayı silindir yüzeyinin çok daha kısa sürede yıpranmasına yol açabilir. Heidelberg tüm bu olumsuzluklara cevap olarak yenilikçi ve yüksek teknoloji sunan mürekkep tutmayan ve değiştirilebilen silindir ceketleri geliştirdi. TransferJacket Plus (transfer silindirleri için) ve PerfectJacket Plus (tabaka çevirme sistemi sonrasında gelen baskı silindirleri için) henüz kurumamış olan tabakanın herhangi bir mürekkep ve kalite kaybına uğramadan makine içerisinde transfer edilmesini sağlamaktadır.

TransferJacket Plus silindir ceketlerinin sırrı mürekkep tutmayan yüzeylerinde yatmaktadır. Nano teknolojisi kullanılarak geliştirilen bu silindir ceketleri, kalite ve verimlilik misyonunda büyük rol oynamaktadır. Tabakanın her iki yüzünde aynı yüksek kalitenin elde edilmesini ve silindirlerin yıkama süresini minimize ederek verimliliğin artmasına büyük katkı sağlamaktadır. 2004 yılında yapılan alan testlerinde %80’e varan zaman tasarrufu sağlanabildiği tespit edilmiştir.

Heidelberg tarafından geliştirilen seramik PerfectJacket Plus silindir ceketleri, yüksek kalite ve problemsiz tabaka transferini garantilemektedir. Özel bir yapıya sahip olan silindir ceketleri mürekkep tutmama ve kolay değiştirilebilme özellikleri ile büyük pratiklik sunmaktadır. Çelik silindirlerin yüzeyinde bir kat titanyum ve bir kat silikon kaplama bulunmaktadır.

Heidelberg bu tip silindir ceketlerinin sonradan makineye takılmasına imkan tanıyan ilk üretici konumundadır.

Son olarak çıkış bölümünde yer alan patentli Venturi tabaka yönlendirme plakaları, basılı tabakaları nazik bir şekilde iz oluşumuna maruz bırakmadan bir hava yastığı üzerinde taşıyarak çıkış istifine ulaştırmaktadır.

Hiç yorum yok: