29 Mart 2008 Cumartesi

Speedmaster CD 74 ve CD 102 ile Soğuk Varak Uygulaması

Heidelberg, ofset baskıya uygun yenilikçi bir soğuk varak uygulaması geliştirdi. Speedmaster CD 74 ve CD 102 için geliştirilen soğuk varak modülü, 70 gr/m2 ila 400 gr/m2 arasındaki her türlü malzemeye yüksek kalitede folyolu metalik uygulamalarının yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. Bu yeni teknoloji sayesinde etiket matbaacıları, ambalaj matbaacıları ve ticari matbaalar, pazarın yüksek kalitedeki yüzey uygulamalarına olan taleplerine cevap verebilecektir.

Soğuk varak yaldızın sıcak varak yaldız uygulamasına göre avantajları bulunmaktadır. İnce yapılarla (structure)metin, çizgi ve tram (screen) gibi elemanlarda büyük başarı elde edilen ve kısa tirajlarda sık iş değişimlerinde verimlilik sağlayan soğuk varak uygulaması ayrıca klasik ofset baskı kalıbı kullanılarak yapılabilmesinden dolayı kısa hazırlık süresini sunmaktadır. Yeni işlem sayesinde ise saatte 15.000'lik hıza ulaşabilmesine karşın mükemmel register hassasiyeti elde edilmektedir.

44 kişilik kadrosu ile CD 74'ün soğuk varak modülünü kullanan etiket matbaası Sebastian Wolf GmBH'nin genel müdürü Alessandro Compagni görüşlerini şu şekilde özetledi: Müşterilerimizin yeni varak teknolojimizden etkileneceklerine ve bu teknolojiyi takdir edeceklerine hiç kuşkumuz yok. Matbaa açısından baktığımızda ise yeni uygulamanın sağladığı zaman tasarrufunun verimliliğimize katkısının son derece olumlu yansıdığını büyük bir memnuniyetle söyleyebiliriz. Speedmaster CD 74 ile gerek dahili gerekse harici üretim, önceki varak uygulamamızdan çok daha hızlı gerçekleştirilebiliyor.

Marifetli İşlem

Soğuk varak uygulaması için iki ünite gerekmektedir. Birinci ünite klasik baskı kalıbı aracılığıyla tutkal malzemenin tamamına veya bir kısmına uygulanırken ikinci ünitede folyonu tutkala yapıştırılması işlemi gerçekleştirilmektedir. Folyo kauçuk ve baskı silindirlerinin arasından beslenmektedir. Kauçuğun basıncı folyonun metal katmanı tutkalın uyguladığı bölümlere transfer etmektedir. Tabaka makineden çıkartıldığında ise bu metal katman malzemede kalmaktadır. En önemlisi ise bu iki ünite soğuk varak uygulaması tamamlandıktan sonra ofset baskı amaçlı kullanılabilmektedir.

Hiç yorum yok: