20 Mart 2008 Perşembe

Man roland digital baskı sistemi

Giriş

Üretim stratejisini dünya çapındaki müşteri portföyünün talepleri doğrultusunda belirleyen MAN Roland, üretmiş olduğu dijital baskı makinaları ile müşterilerinin taleplerine hitap etmektedir. Bütün dünyada müşteri taleplerinin kısa tirajlı, çok renkli, format kısıtlaması olmayan işlere kaydığını gören MAN Roland Druckmaschinen AG'nin araştırma ye geliştirme departmanı, bu yöndeki talepleri karşılamak amacı ile 1995 yılından beri çalışmalarını sürdürüyor ve ürettiği dijital baskı makinalarmı ilk kez Drupa 2000 fuarında gösterdi. MAN Roland dijital baskı konusunda iki farklı çözüm üretmektedir: Birincisi "tek pozlama, çok baskı" diye adlandırılan DlCOweb, İkincisi ise "tek pozlama, tek baskı" sistemi ile çelışan DlCOpress ve DlCOpack'tir. MAN Roland'm ürettiği DlCOweb, dünyanın kalıp kullanmadan, tek pozlama ile çok baskı yapan ilk ve tek dijital baskı makinasıdır. Normal ofset boyaları kullanan ve bildiğimiz boya ve nemlendirme sistemine sahip olan DlCOweb bir lazer kafası vasıtasıyla kauçuk kazanını pozlandırır, kauçuk üzerinden baskıyı yapar, kauçuk kazanını yıkadıktan sonra da bir sonraki iş için tekrar pozlandırır. 52 cm genişliğinde bir bobinden çalışan DlCOweb, maksimum 63 cm uzunlukta baskı yapabilmekte, bobini tabakalamakta ve bir MBO katlama ünitesi vasıtasıyla da 8, 12 veya 16 sayfa A4 formalar çıkartabilecek kauçuk ve baskı kazanları ile donatılabilmektedir. Bu
kazanlar da 20 cm'ye kadar oynamalar yapmakta mümkündür. DlCOweb, her bir pozlama ile 30.000 adet baskı yapabilir. Bilgisayardan direkt olarak pozlanması sayesinde hiç bir zaman kaybı olmadan baskıya giren DlCOweb kısa hazırlık süreleri ve baskı kalitesi ile gerçek bir digital baskı makinası olarak bu alanda bir devrim yaratacaktır. DlCOweb'in geliştirilmesinin arkasında birbirine karşıt iki pazar eğilimi vardır: İlki, büyük miktarlarda yapılan üretimin optimizasyonudur. Örneğin gazeteler, kataloglar ve tüketici yayınları gibi ihtisaslaşmış alanlarda uzun dönemde optimal bir geri dönüşüm sağlamaktır. Burada geleneksel ofset baskının payı giderek artmaktadır, ikinci pazar eğilimi ise, kısa tirajlı renkli baskıdır. Burada endüstrinin özenle seçilmiş daha küçük hedef gruplarına hitap etme ve kişiselleştirilmiş ürünlere olan talebi arttırma isteği yatmaktadır. Tasarım ve önbaskı işlemlerinde, dijitalleşme, ihtiyaçları karşılamada çok yardımcı olmaktadır. Oysa şimdiye kadar kısa tirajlı renkli baskı işlemleri ekonomik olmamaktaydı. Pazarın bu bölümünde yüksek marjlar ortaya çıkmaktaydı. Son zamanların yükselen değerleri olan "Print On Demand - talebe göre baskı", "Just in Time - tam zamanında baskı" gibi kavramlar, yeni ve etkili çözümlere olan acil ihtiyacı göstermektedir. DlCOweb tüm bu kavramlara çözüm getiren bir konsept sunmaktadır.Baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası aşamalarını birleştirerek,dijital ortamdaki bilgiyi gazete, kitap veya broşür şeklinde bitmiş işe dönüştürür. DlCOweb'in getirdiği en büyük yenilik makinanın içinde imajı yaratması, basması ve silmesidir. MAN Roland'ın rakipleri müşterilerine normal baskı kalıbının pozlandırıldığı makinalar önrmektedirler. Tabi bu durumda iş değişikliği yapılırken kalıplar makinadan çıkartılıp yerine yenileri takılmaktadır. Bu sistem kalıbın verimli kullanılması konusuna hiçbir çözüm getirmemekle birlikte, normal makina dizaynını destekleyici extra mekanik komponentlere de ihtiyaç duyulmasına sebep olmaktadır. Sonuçta, dijital sistemin doğal getirişi olarak beklenen, proseslerin elimine edilmesi, iş akışının kolaylaşması gibi unsurlar daha karmaşık olmuş şekilde karşımıza çıkmaktadır. DlCOweb konseptinin arkasındaki temel fikir, mekanik kalıp değiştirme zorluğundan kullanıcıyı tamamen kurtaracak, kalıbın (DlCOweb'de sleeve) makinanın içinde yıkanmak suretiyle temizlenip, yeni bir işe geçildiği bir sistem yaratmaktı.
POZLAMA

DlCOweb termal transfer teknolojisi ile pozlamayı gerçekleştirir. Sleeve yüzeyini direk olarak pozlandırmak için DlCOtape denilen bir transfer kaseti kullanılır. Bu kaset ısı transferine yarayan ince bir filmden oluşmaktadır. CreoScitex lazer kafası filmin üzerindeki polimer tabakasını sleeve'in yüzeyine geçirir. DlCOweb prosesi termal pozlama sistemi olarak CreoScitex firması tarafından geliştirilmiş SOUAREspot teknolojisini kullanmaktadır.SOUAREspot teknolojisi, mevcut termal pozlama prosesleriçerisinde en hızlı ve güvenilir olan sistemdir."Mükemmel lazer kafası" performansı pozlamanın çok hızlıyapıldığı anlamına gelir ve bu hız DlCOweb'in iş değiştirme sürelerini de çok kısaltır.SOUAREspot teknolojisi, piyasadaki mevcut tüm dijital sistemlerden daha yüksek bir rakam olan 3200 dpi rezülasyon ile çalışır. Bu da baskı kalitesinin ofset sistemi ile nasıl birebirörtüştüğünü açıklamaktadır. DlCOtape'in sağladığı transfer teknolojisi ile SOUAREspot teknolojisi birleştiğinde güvenilir bir pozlama gerçekleşmiş olur.DlCOweb performansının bu iki önemli
karakteristik özelliği konvansiyonel baskı kalıpları kullanılmaksızın ofset kalitesi alınmasına sebep olmaktadır. Formata göre, pozlama yaklaşık olarak 2 dakika sürmektedir.DlCOweb, bin ile onbin adet arası baskı kapasitesi ile diğer bütün baskı sistemlerinden açıkça daha uygun bir makina kavramıdır.Buna bir de değişik boyutlu iş alanlarının birleştirilmesinin yarattığı ekonomik esnekliği de eklemek gerekir ki, bu makina ile değişik boyutlu işler birleştirilerek ekonomik üretim sağlanmaktadır.Bu da bize istenilen miktarlarda üretim yapmanın yanı sıra gerçek operasyonel hesaplama imkanı da vermektedir.
FİKSLEŞTİRME ( SABİTLEME)

Baskı esnasında kalıcı olması için, lazer kafası ile sleeve'in yüzeyine transfer olmuş madde ısı ile sabitlenir. Böylelikle silindirin yüzeyi suyu kabul edebilecek duruma gelir. Bu işlem yaklaşık olarak 3 dakika sürer.
İMAJI SİLME (YIKAMA)

Baskı işlemi tamamlandıktan sonra mürekkep ve ısı transferini sağlayan madde (teypteki polimer) özel bir temizleme malzemesi ile arındırılır.Aynı anda kauçukta yıkanır.Silindir artık sadece 10 dakikalık bir iş değiştirme süresinin ardından yeni bir işe geçmek için hazırdır.
FORMAT DEĞİŞKENLİĞİ

Baskı ünitesi, DlCOweb'in ikinci büyük yeniliğidir. DlCOweb'in baskı silindirlerinin lineer hareket kabiliyeti sayesinde istenen istenen kalınlıkta baskı malzemesine (kağıt, karton, plastik, vs..)baskı yapabilmek mümkündür.Diğer bir değişle, bobine sarılabildikten sonra baskı yapılamayacak malzeme veya malzeme kalınlığı söz konusu değildir.Sleeve'in et kalınlığını arttırarak 20 cm'e kadar olan format değişikliğini yapmak mümkündür.20 cm'den daha fazla değişiklik yapmak içinse baskı silindirlerinin değiştirilmesi gerekir. DlCOweb, tamamen yeni bir anlayışla gelecekteki gelişmelerin kolayca entegre edilebileceği bir makina platformu olarak yapılmıştır. Bu platformda yazılım, kontrol, illüstrasyon teknolojisi alanları ile mekanik sistemler ayrılmaktadır. Böylece gelişmeler ve yeni versiyonlar tüm yapıyı bozmadan uygulanabilmektedir. Makinanın modüler tasarımı yeni parçaların hızlı ve kolayca eklenme ve değişimine olanak vermektedir. Esneklik sadece bugün değil, gelecekte de matbaalar için önemli bir çalışma esasıdır. Yeni ürünlerin kavranması ve küçük boyutlu işlerin ekonomik olarak üretimi mevcut pazar grupları için bir üstünlük sağlayacaktır. MAN Roland, geleneksel baskı makinası üreticileri arasında dijital baskı kavramını doğru anlayan ve uygulayan tek firmadır.DICO serisinin hiçbirinde film ve kalıp kullanılmamaktadır.Böylelikle; kalıp ve film maliyetleri elimine edilir ve iş değiştirme süreleri sıfır olur.MAN Roland dijital baskı çözümlerinin kısa-orta tirajlı (500-30.000 kopya) işler için kullanılmasını uygun görmektedir.Tek pozlama ile tek baskı yapan dijital baskı makinaları DlCOpress ve DlCOpack kişiseleştirilmiş ürünler elde etmek için çok uygun makinalardır.İki makinada toner ile çalışmaktadır.DlCOpress; bobinden çalışan bir dijital baskı makinasıdır. Ön-arka 4 renk baskı yapar. 80-250 g/m2 arası her türlü baskı malzemesi kullanılabilir. Bobin genişliği 320 mm ve 520 mm olmak üzere iki versiyonu vardır. Maksimum baskı uzunluğu 11 m'dir. Saatte 3900adet A4 basar. DlCOpack; bobinden baskı yapan dijital ambalaj makinasıdır.Bobin genişliği 320 mm olan versiyonunda 60-250g/m2, bobin genişliği 500 mm olan etiket basan versiyonunda 60-250g/m2, bobin genişliği 500 mm olan karton basan versiyonunda 60-300 g/m2 arası baskı malzemesi kullanılabilir. MAN Roland tüm dünyada olduğu gibi Türkiye piyasasında da ofset baskı ve web makinalarındaki geniş pazar payını, dijital baskı makinalarında da yakalayacağına inanmaktadır.

Hiç yorum yok: