20 Mart 2008 Perşembe

Ofset baskı için prova baskı kriterleri

Ofset baskıda CMYK boyalar ile elde edilmesi teknolojik olarak mümkün olmayan renk tonlarını prova çıktısında müşteriye sunmak 'intihar' girişimi sayılır. Prova baskı, herhangi bir proje üretime girmeden önce onay alınması için ajans ve/veya müşteriye sunulan gerçek baskının simülasyonudur.

Prova baskı gerçek baskı üretiminin kriterlerine ne kadar uyumlu olursa, o derece başarıya ulaşmış ve meydana gelebilecek hatalar, yanlışlık ve eksiklikler ile renk uyumsuzluğu asgari düzeye indirgenmiş olur. Prova baskının en büyük amacı, gerçek baskının risklerini ortadan kaldırmaktır.
Prova baskı ile gerçek baskı üretim arasındaki farklılık ne kadar büyük olursa, risk oranı da aynı derecede yükselir ve projenin gerçekleşmesinde problem çıkma olasılığı artar. Bu sebeplerden dolayı, prova baskının çok iyi bilinmesi ve gerçek baskıya eşdeğer nitelikte uygunluğunun sağlanması gerekir.

Hiçbir düzenleme yapılmadan gelişigüzel bir inkjet renkli yazıcıdan alınacak çıktı, hiçbir zaman ve hiçbir koşulda 'Prova' niteliğini taşımaz. Bu tür sayfa baskıları ancak yazı ve grafik tasarım, yerleştirme tashihi için kullanılabilir. Bilhassa kritik ve önemli projelerde prova baskı ile gerçek üretim baskısı arasındaki teknik uyumluluk ve gerçek üretim kriterlerinin prova baskı ünitesi ile eşleştirilmesi büyük önem taşır.

Alıntı adresi;http://www.macline.com.tr/39.htm

Makalenin tamamı Macline Dergisinin Ocak 2005 39.sayısında yeralmaktadır. Ancak bu bir kaç paragraf bile prova baskının önemini anlatmaya yetiyor.

Hiç yorum yok: